Sposób na soczystą, pikantną, drobiową wędlinę, do zrobienia której potrzebna jest czerwona pasta curry. Resztę składników każdy znajdzie w swojej kuchni.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg fileta z indyka
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżeczki oleju
1,5 łyżeczki soli
Pikantny filet z indyka w marynacie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet myjemy, osuszamy, związujemy sznurkiem spożywczym, nacieramy solą, a następnie marynatą - pastą curry wymieszaną z olejem.
Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i marynujemy minimum 24 godziny w lodówce.
Zamarynowany filet wyciągamy z lodówki ok. pół godziny przed pieczeniem, aby nabrał temperatury pokojowej. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut, następnie nacinamy rękaw, polewamy wytworzonym sosem i pieczemy przez ok. 15 minut, aż lekko się zarumieni.
Komentarze