Indyk na kanapki z szynkowaru

4.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W momencie kiedy weszłam w posiadanie szynkowaru, wędliny zakupione w sklepie już tak dobrze mi nie smakują.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ilość mięsa na szynkowar o poj. 1,5 l


    Składniki:
    -1,2 kg piersi z indyka
    -1 łyżeczka soli zwykłej
    -1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
    -1łyżka majeranku
    -1 łyżeczka papryki słodkiej
    -szczypta papryki ostrej
    -2 łyżeczki żelatyny
    -100 ml wody
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Wędliny Dania z indyka

Indyk na kanapki z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę mięsa zmielić w maszynce na drobnym sitku, resztę pokroić w kostkę i delikatnie rozbić tłuczkiem.
    Dodać sól, przyprawy, dobrze wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
    Następnego dnia rozpuścić żelatynę w letniej wodzie, dodać do mięsa i dobrze wymieszać.
  • Mięso z indyka 2. Do szynkowaru włożyć worek, napełnić mięsem dobrze ubijając.
    Napełnionym szynkowarem postukać kilka razy o twarde podłoże, w celu usunięcia ewentualnego powietrza, zakręcić szczelnie worek, nałożyć pokrywkę ze sprężyną i dobrze zamknąć.
  • 3. Ponownie odstawić mięso na noc do lodówki.
    Następnego dnia napełnić odpowiedni garnek do parzenia wodą do wysokości 3/4 , doprowadzić wodę do temp. 80-90°C włożyć szynkowar z wbitym w mięso termometrem i parzyć do uzyskania zaznaczonej na termometrze temperatury odpowiadającej parzeniu drobiu, tj; w przedziale 75°-85°C
  • Szynkowar 4. Kiedy termometr osiągnie pożądaną temperaturę wyjmujemy szynkowar z garnka i zanurzamy od razu w lodowatej wodzie do wystudzenia.
    Zimny szynkowar odstawiamy znowu na noc do lodówki w celu całkowitego stężenia mięsa.
  • Wędlina z indyka 5. Następnego dnia wyjmujemy worek z mięsem, delikatnie go rozcinamy, aby mięso dobrze wyszło.
    Wędlinę pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku lub od razu na kanapkach.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Szynkowar służy nie tylko do parzenia, ale w nim również marynujemy wcześniej mięso. Zresztą, kliknijcie w link ,a dowiecie się wszystkiego co potrzeba na temat szynkowaru. Miłej lektury:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.91 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

To może cię zainteresować