Tort warzywny - ciasto naleśnikowe

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Przepyszne danie wegetariańskie do jedzenia zarówno na ciepło jak i zimna

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    1,5 szklanki mleka
    1,5 szklanki wody
    2 jajka
    2 szklanki mąki
    szczypta soli
    łyżeczka curry (opcjonalnie)
    masło klarowane do smażenia

    Farsz szpinakowy:
    opakowanie szpinaku
    dwa ząbki czosnku
    sól/pieprz
    łyżka masła

    Farsz marchewkowy:
    3 duże marchewki
    łyżka masła
    sól/pieprz ew maggi

    Farsz cukiniowy:
    0,5 kg cukinii
    1 duża cebula
    1 łyżka masła
    sól/pieprz

    Farsz pomidorowy:
    3 duże pomidory

    kilka łyżek startego sera, pietruszka zielona lub kiełki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Tort warzywny - ciasto naleśnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usmażyć naleśniki (Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle). Przygotować farsze warzywne, przesmażając je krótko na patelni, tak by warzywa pozostałt chropkie. Szpinak przesmażać do momentu odparowania wody. W tortownicy przekładać kolejno naleśnik, farsz szpinakowy, naleśnik, farsz z marchwi, naleśnik, farsz z cukinii, naleśnik, pokrojone w plastry bądź kostkę pomidory, naleśnik. Wierzch obsypać żółtym serem i zapiec ok 10 minut w piekarniku. Kroić jak tort. Na tależach można posypać natką lub kiełkami.

Porady

Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka Pomidor Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować