• Łatwy

Genialna alternatywa dla mięsa!

  • Łatwy

Składniki:


  • - sezam ziarna: 5 łyżek
    - oliwa extra vergine: 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - ugotowana ciecierzyca: 250 gramów
    - sok z 1/2 cytryny: 0.5 sztuki
    - wywar z gotowanej ciecierzycy: 80 mililitrów
    - sól pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasty

Hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namoczyłam na noc w zimnej wodzie, na drugi dzień zmieniłam jej wodę i gotowałam ją do miękkości - jakieś 2,5 godziny, a miękką wystudziłam.
  • 2. Ziarna sezamu uprażyłam na złoto na suchej patelni. Zmieliłam je blenderem, a później zmiksowałam z oliwą extra vergine. Tak oto powstała pasta tahini.
  • 3. Do pasty dodałam czosnek, sok z cytryny, ociupinkę soli i miksowałam na gładką, jednolitą masę dodając na zmianę ugotowaną ciecierzycę i wodę z gotowania ciecierzycy.
  • 4. Później jadłam, mąż jadł, dzieci jadły, szwagierka też jadła... i wszystkim wielce smakowało. Dzieciom najbardziej z kiszonym albo rzodkiewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować