Hawana

  • wyświetlono: 1367 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 0

Pyszna masa kremowa z dodatkiem ananasa, mięciutki biszkopt i słodka beza kokosowa – to przepis na sprawdzony wypiek.

Cukiereczek
  • 24 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

• BISZKOPT:
• 4 jajka,
• 1 szklanka mąki,
• 2/3 szklanki cukru,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 4 łyżki oleju,
• MASA BUDYNIOWA:
• 2,5 szklanki mleka,
• 2 budynie śmietankowe (2x40g),
• 1 czubata łyżka mąki pszennej,
• 1 cukier waniliowy,
• 1/3 szklanki cukru,
• 4 żółtka,
• 1 puszka ananasa,
• 250g miękkiego masła,
• BEZA KOKOSOWA:
• 200g wiórek kokosowych,
• 4 białka,
• 1 szklanka cukru,
• PONCZ:
• 1/3 szklanki soku z puszki ananasa,

Sposób przygotowania przepisu:

Hawana

  • 1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując (miksujemy krótko, aby białka nie opadły). Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (24×35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
    MASA BUDYNIOWA: Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W rondelku zagotowujemy 1 i ½ szklanki mleka.
    Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem przez kilka minut, aż będą jasne i puszyste. Wówczas dodajemy 1 szklankę mleka, budynie w proszku i mąkę. Mieszamy dokładnie do połączenia składników.
    Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko, szybko mieszamy. Masę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Należy szybko mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Budyń studzimy. Możemy na wierzchu położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuszek.
    Miękkie masło ucieramy mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę maślaną. Dodajemy budyń łyżka po łyżce i dalej ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa, mieszamy.
  • 2. BEZA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Powinniśmy otrzymać gęstą i sztywną masę. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy (24x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.
    Bezę delikatnie oddzielamy od papieru do pieczenia. Najlepiej bezę położyć odwróconą na desce i delikatnie zdejmować papier.
  • 3. ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę budyniową. Następnie układamy beze kokosową, lekko ją dociskamy do kremu. Ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoananasbiszkoptWielkanockrem budyniowyświętaciasto kokosowe

Komentarze

Podobne przepisy

xx

Dodane przez: capri

ciasto "Marysieńka"

To popularne ciasto jak najbardziej...

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...

xx

Dodane przez: capri

ciasto "Wiosenka"

Lekkie, nie za słodkie, wręcz orzeźwiające...

ciasto kokosowe

Dodane przez: celkapatelka

Kokosowe ciasto z migdałami

Delikatnie kremowe

Biszkopt jasny na occie

Dodane przez: Ola1984

Biszkopt jasny na occie

Idealny biszkopt na tort lub ciasto....

bananowiec

Dodane przez: emma1309

Ciasto Bananowiec

Pyszne ciasto z bananami. Jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE