1.BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując (miksujemy krótko, aby białka nie opadły). Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (24×35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
MASA BUDYNIOWA: Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W rondelku zagotowujemy 1 i ½ szklanki mleka.
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem przez kilka minut, aż będą jasne i puszyste. Wówczas dodajemy 1 szklankę mleka, budynie w proszku i mąkę. Mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko, szybko mieszamy. Masę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Należy szybko mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Budyń studzimy. Możemy na wierzchu położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuszek.
Miękkie masło ucieramy mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę maślaną. Dodajemy budyń łyżka po łyżce i dalej ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa, mieszamy.
2.BEZA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Powinniśmy otrzymać gęstą i sztywną masę. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy (24x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.
Bezę delikatnie oddzielamy od papieru do pieczenia. Najlepiej bezę położyć odwróconą na desce i delikatnie zdejmować papier.
3.ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę budyniową. Następnie układamy beze kokosową, lekko ją dociskamy do kremu. Ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.
Komentarze