Hawana

4.48 (179 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna masa kremowa z dodatkiem ananasa, mięciutki biszkopt i słodka beza kokosowa – to przepis na sprawdzony wypiek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • BISZKOPT:
    • 4 jajka,
    • 1 szklanka mąki,
    • 2/3 szklanki cukru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 4 łyżki oleju,
    • MASA BUDYNIOWA:
    • 2,5 szklanki mleka,
    • 2 budynie śmietankowe (2x40g),
    • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1/3 szklanki cukru,
    • 4 żółtka,
    • 1 puszka ananasa,
    • 250g miękkiego masła,
    • BEZA KOKOSOWA:
    • 200g wiórek kokosowych,
    • 4 białka,
    • 1 szklanka cukru,
    • PONCZ:
    • 1/3 szklanki soku z puszki ananasa,
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kokosowe Biszkopty

Hawana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując (miksujemy krótko, aby białka nie opadły). Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (24×35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
    MASA BUDYNIOWA: Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W rondelku zagotowujemy 1 i ½ szklanki mleka.
    Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem przez kilka minut, aż będą jasne i puszyste. Wówczas dodajemy 1 szklankę mleka, budynie w proszku i mąkę. Mieszamy dokładnie do połączenia składników.
    Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko, szybko mieszamy. Masę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Należy szybko mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Budyń studzimy. Możemy na wierzchu położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuszek.
    Miękkie masło ucieramy mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę maślaną. Dodajemy budyń łyżka po łyżce i dalej ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa, mieszamy.
  • 2. BEZA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Powinniśmy otrzymać gęstą i sztywną masę. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy (24x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.
    Bezę delikatnie oddzielamy od papieru do pieczenia. Najlepiej bezę położyć odwróconą na desce i delikatnie zdejmować papier.
  • 3. ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę budyniową. Następnie układamy beze kokosową, lekko ją dociskamy do kremu. Ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować