Tort Hawana

  • wyświetlono: 1172 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis z zeszytu mojej mamy, niezawodny, miękki i delikatny.

Kuchenne aromaty
  • 5 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt

1 szkl. mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 szkl. cukru
1 łyżeczka octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem do przełożenia

0,75 l. śmietany kremówki
łyżka żelatyny
cukier waniliowy
sok z cytryny
cukier puder do smaku
kawałki owoców np. brzoskwiń z puszki


Dodatkowo do dekoracji

1 galaretka
owoce np. brzoskwinie z puszki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Hawana

  • 1. Przygotowywanie biszkoptu
    1. Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, do miseczki z żółtkami dodajemy łyżeczkę octu oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy łyżką do czasu powstania piany.
    2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przygotowane żółtka oraz cukier, miksujemy aż się połączą.
    3. Mąkę tortową oraz ziemniaczaną wsypujemy na sito. Przesiewamy do miski jednocześnie mieszając masę łyżką.
    4. Biszkopt wlewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 180 st. C przez około 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
    5. Biszkopt wyciągamy z tortownicy, przecinamy tak aby powstały 3 krążki.

    Przygotowywanie kremu
    Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny, cukier puder oraz pokrojone w kostkę owoce. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, gotową łączymy z kremówką.

    Przygotowanym kremem przekładamy biszkopty, zostawiając jego część (najlepiej z małą ilością owoców, albo bez) do posmarowania wierzchu oraz boków tortu. Na górnych krańcach tortu robimy z kremu coś w rodzaju płotka, aby można było wylać galaretkę (płotek widać na zdjęciu).

    Na górze układamy pocięte w kawałki owoce, które następnie zalewamy przestudzoną i lekko tężejącą galaretką.

Porady

Gotowy krem należy jak najszybciej przełożyć na biszkopty, w przeciwnym razie zrobi się bardzo sztywny

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkażelatynabiszkoptbrzoskwinieśmietana kremówka

Komentarze

Podobne przepisy

Tort kajmakowy

Dodane przez: kamila22002

Tort kajmakowy

Szybki w przygotowaniu i smaczny...

SpongeBob

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort SpongeBob

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

Na tort jest zawsze dobra pora. Tez pieczecie je w domu tak bez okazji ? Bo ja tak. Najbardziej lubię z owocami i tym razem padło na maliny. Dodatek świeżej mięty nadaje tortom ciekawego smaku.

Dodane przez: zzewa

Tort malinowy

Na tort jest zawsze dobra pora. Tez...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT OWOCOWY

Tort z biszkoptem kakaowym, przełożony...

Tort  Księżniczka

Dodane przez: malutka1204

Tort Księżniczka

Tort został w całości wymyślony...

Tort czekoladowo kawowy

Dodane przez: AnetaJ

Tort czekoladowo kawowy

Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE