1.Przygotowywanie biszkoptu
1. Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, do miseczki z żółtkami dodajemy łyżeczkę octu oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy łyżką do czasu powstania piany.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przygotowane żółtka oraz cukier, miksujemy aż się połączą.
3. Mąkę tortową oraz ziemniaczaną wsypujemy na sito. Przesiewamy do miski jednocześnie mieszając masę łyżką.
4. Biszkopt wlewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 180 st. C przez około 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
5. Biszkopt wyciągamy z tortownicy, przecinamy tak aby powstały 3 krążki.
Przygotowywanie kremu
Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny, cukier puder oraz pokrojone w kostkę owoce. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, gotową łączymy z kremówką.
Przygotowanym kremem przekładamy biszkopty, zostawiając jego część (najlepiej z małą ilością owoców, albo bez) do posmarowania wierzchu oraz boków tortu. Na górnych krańcach tortu robimy z kremu coś w rodzaju płotka, aby można było wylać galaretkę (płotek widać na zdjęciu).
Na górze układamy pocięte w kawałki owoce, które następnie zalewamy przestudzoną i lekko tężejącą galaretką.
Porady
Gotowy krem należy jak najszybciej przełożyć na biszkopty, w przeciwnym razie zrobi się bardzo sztywny
Komentarze