Tort Hawana

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepis z zeszytu mojej mamy, niezawodny, miękki i delikatny.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt

    1 szkl. mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka octu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem do przełożenia

    0,75 l. śmietany kremówki
    łyżka żelatyny
    cukier waniliowy
    sok z cytryny
    cukier puder do smaku
    kawałki owoców np. brzoskwiń z puszki


    Dodatkowo do dekoracji

    1 galaretka
    owoce np. brzoskwinie z puszki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Tort hawana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowywanie biszkoptu
    1. Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, do miseczki z żółtkami dodajemy łyżeczkę octu oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy łyżką do czasu powstania piany.
    2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przygotowane żółtka oraz cukier, miksujemy aż się połączą.
    3. Mąkę tortową oraz ziemniaczaną wsypujemy na sito. Przesiewamy do miski jednocześnie mieszając masę łyżką.
    4. Biszkopt wlewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 180 st. C przez około 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
    5. Biszkopt wyciągamy z tortownicy, przecinamy tak aby powstały 3 krążki.

    Przygotowywanie kremu
    Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny, cukier puder oraz pokrojone w kostkę owoce. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, gotową łączymy z kremówką.

    Przygotowanym kremem przekładamy biszkopty, zostawiając jego część (najlepiej z małą ilością owoców, albo bez) do posmarowania wierzchu oraz boków tortu. Na górnych krańcach tortu robimy z kremu coś w rodzaju płotka, aby można było wylać galaretkę (płotek widać na zdjęciu).

    Na górze układamy pocięte w kawałki owoce, które następnie zalewamy przestudzoną i lekko tężejącą galaretką.

Porady

Gotowy krem należy jak najszybciej przełożyć na biszkopty, w przeciwnym razie zrobi się bardzo sztywny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować