Przepis ten mam od dawna i bardzo często robię to ciasto, bo moja rodzinka bardzo je lubi, a ja to chyba najbardziej :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowe:
    4 białka
    3/4 szklanki cukru
    20 dkg wiórek kokosowych
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    puszka ananasów
    1 budyń śmietankowy
    4 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    25 dkg margaryny
    4 żółtka
Wystaw ocenę:

4.95 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kokosowe Desery Biszkopty

Ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ananasek 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
  • Ananasek 2. Ciasto kokosowe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
  • Ananasek 3. Krem: ananasy odlewamy, jeśli nie ma szklanki soku to dodajemy wody i zagotowujemy z cukrem. Budyń i mąkę rozrabiamy w trochę odlanym soku i wlewamy na kipiący sok, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Ananasek 4. Ananasy kroimy w drobną kostkę.
  • Ananasek 5. Margarynę ucieramy z żółtkami i dodajemy zimny budyń
  • Ananasek 6. Do kremu wsypujemy ananasy i delikatnie mieszamy.
  • Ananasek 7. Na biszkopt wykładamy krem i go rozsmarowujemy.
  • Ananasek 8. Przekładamy plackiem kokosowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować