Hamburger

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chyba wszyscy lubimy hamburgery, prawda? Jednak gdy odwiedzamy tradycyjnego fast-food'a to po zjedzeniu porcji czujemy się ciężko i co najgorsze wiemy, że to nie jest zdrowe. Ja jednak proponuje Wam domowego hamburgera, którego w dodatku robi się bardzo szybko. Najważniejsze jest to, że wiemy co jemy bo robimy go na znanych składnikach :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 bułki do hamburgerów
    0,5 kg mięsa wołowego
    ser żółty
    kilka listków sałaty
    4 małe ogórki konserwowe
    mała czerwona cebula
    majonez
    ketchup
    musztarda
    sól
    pieprz
    1/4 szklanki wody
    4 patyczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Hamburgery

Hamburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i wlewamy wodę. Wyrabiamy i dzielimy na 4 części, przygniatając spodem talerza, robimy cienkie placki (w trakcie smażenia bardzo się skurczą).
  • Dodatki 2. Cebule kroimy w drobną kostkę i dodajemy do musztardy, majonezu i ketchupu, (proporcja 1-1-1), w taki sposób powstaje sos. ogórki, których brakuje na zdjęciu :), kroimy w cienkie słupki. Ser żółty kroimy w cienkie plasterki i kładziemy wg. uznania na usmażonego z jednej strony kotleta, smażąc go z drugiej strony. Przekrojone bułki lekko przypiekamy na suchej patelni by były ciepłe i chrupiące. Na spód bułki smarujemy sos, następująco kładziemy sałatę, ogórka, mięso z serem i przykrywamy górną częścią bułki. Na koniec wbijamy patyczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować