ZAPIEKANE GNOCCHI Z SEMOLINY

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

ZAPIEKANE GNOCCHI Z SEMOLINY

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 l mleka
    160 g semoliny lub kaszy manny
    2 żółtka
    1 kulka mozzarelli
    5 łyżek mąki
    szczypta soli
    3-4 łyżki startego drobno parmezanu
    5 suszonych pomidorów w zalewie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Zapiekanki

Zapiekane gnocchi z semoliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę lub semolinę gotujemy na mleku. Powinna być bardzo gęsta. Studzimy. Do kaszy dodajemy żółtka, odsączona z zalewy mozzarellę przeciśniętą przez praskę do ziemniaków oraz mąkę i sól. Całość mieszamy do połączenia składników. Masę wykładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy do dna. Formę z masą odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny, następnie z masy za pomocą małej szklanki albo foremki wycinamy krążki. (masę pozostałą po wycięciu kółek można ponownie zagnieść podsypując odrobiną mąki, rozpłaszczyć i wyciąć z niej kolejne krążki)
    Krążki układamy w formie do zapiekania wysmarowanej masłem. Pomiędzy krążki wkładamy po kawałku suszonych pomidorów. Całość posypujemy drobno startym parmezanem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Przed podaniem można posypać posiekaną świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi

To może cię zainteresować