Gwiazdki i serca ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Takie usmażone gwiazdki i serca z ziemniaków (aLa frytki), możemy je same podjadać lub użyć ich zamiast gotowanych ziemniaków do dania. Smakują jak frytki.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 5-6 dużych
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frytki Przystawki

Gwiazdki i serca ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wycinamy serca i gwiazdki. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry o grubości jednego centymetra. Z plastrów wycinamy foremką serca i gwiazdki. Pozostałości z ziemniaków po wycięciu serc i gwiazdek także będziemy smażyć, żeby nic nie zmarnować.
  • Gwiazdki i serca ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu 2. Wycięte gwiazdki i serca opłukujemy w wodzie, osuszamy na durszlaku. Nagrzewamy olej w ganku w którym będziemy smażyć. Gdy olej odpowiednio się nagrzeje wkładamy serca i gwiazdki do sitka.
  • Gwiazdki i serca ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu 3. Sitko z sercami i gwiazdkami ziemniaczanymi zanurzamy w gorącym oleju i smażymy do osiągnięcia koloru słomkowego.
  • Gwiazdki i serca ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu 4. Usmażone gwiazdki i serca osączamy z oleju i możemy posolić je w sitku. Potrząsamy sitkiem w celu przemieszania i wykładamy na talerz.
    Smacznego !

Porady

Z plastrów ziemniaczanych możemy wycinać i smażyć różne kształty, w zależności od posiadanych form do wycinania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować