Gulasz z oliwkami

0 (0 ocen)

Delikatna cielęcina, gesty pomidorowy sos i orzeźwiające całość oliwki. To wszystko sprawia, że gulasz ma rewelacyjny smak.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg mięsa cielęcego,
    • 4 pomidory,
    • Olej do smażenia,
    • 2 duże cebule,
    • Ok. 250-300 g zielonych oliwek,
    • 2 liście laurowe,
    • Pół szklanki czerwonego wina,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Ostra papryka,
    • Tymianek do smaku,
    • Przyprawa do mięsa mielonego,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone mięso 1. Mięso kroimy w kostkę lub paseczki i przyprawiamy.
  • przysmażanie 2. Tak przygotowane przysmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  • dodatek pomidorów 3. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Następnie delikatnie rumienimy ja na oleju. Do miękkiej dodajemy wino, a następnie pokrojone w kostkę pomidory.
  • dodatek mięsa 4. Zmniejszamy ogień, dodajemy liście laurowe, całość dusimy około 15 minut. Po tym czasie do pomidorów dodajemy przysmażone mięso. Całość podgrzewamy do momentu jak mięso stanie się miękkie (około 1 godzinę na małym ogniu).
  • dodawanie oliwek 5. Na 15-20 minut przed końcem duszenia dodajemy do gulaszu oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość ostatecznie doprawiamy do smaku. Gotowe!

Porady

Podaje się go podobnie jak strogonowa. W trakcie duszenia można go delikatnie podlać bulionem cielęcym z kostki. Wszystko zależy jaką chcemy uzyskać gęstość gulaszu!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować