Gulasz z kurczaka pora i pieczarek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Można to danie zaliczyć do tych szybkich w wykonaniu a i przygotowanie nie wymaga wielkiego nakładu pracy.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Składniki:

  • * 50 dkg mięsa z kurczaka (miałam z uda)
    * 15-20 cm części pora
    * 25 dkg pieczarek
    * 150 ml śmietanki 30%
    * pieprz czarny mielony
    * sól ziołowa albo zwykła sól
    * 1-2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z kurczaka pora i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyłam, oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski ok. 1 cm szerokości.
    Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam pokrojone mięso.
    Podsmażyłam na średnim ogniu. Jak już było obsmażone z każdej strony posoliłam.

    Pieczarki umyłam i pokroiłam w grubsze plastry. Dołożyłam do mięsa.
    To samo zrobiłam z porem, umyłam i pokroiłam w plastry ok. 2 mm grubości.

    Wszystko chwilę podsmażyłam aż pieczarki zaczęły puszczać sok.

    Zalałam śmietanką i redukowałam sos ok 3-4 minut.

    Zdjęłam z ognia i przyprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

* można użyć mięsa z innej części kurczaka * użyłam tu soli ziołowej, można i zwykłej, proponowałabym tylko dodać ziół np. natki z pietruszki czy tymianku * z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób * podawać z kaszą, ziemniakami albo makaronem oraz ulubioną surówką * można dodać śmietany 18% zamiast 30%, wcześniej tylko zahartować

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować