Gulasz z dzika

4.5 (165 ocen)

  • 13 godz.

Mięso idealnie komponuje się ze składnikami, tworząc pyszny gulasz. W sam raz na smaczny obiad.

  • 13 godz.

Składniki:

  • - 500 gram mięsa z dzika (ja wybrałam karkówkę)
    - pół słoiczka koncentratu pomidorowego
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - 1 papryka
    - 1 cebula
    - pół główki czosnku
    - 4 owoce jałowca
    - 4 ziarna ziela angielskiego
    - 2 liście laurowe
    - rozmaryn
    - tymianek
    - 1 kostka bulionu wołowego
    - trochę mąki
    - olej
    - sól, pieprz, papryka ostra
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z dzika 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w sporą kostkę. Wkładamy do miski, dodajemy trochę oleju, soli, pieprzu, papryki ostrej w proszku, pół główki czosnku przeciskamy przez praskę. W tak powstałej marynacie mieszamy dokładnie mięso, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
    W garnku na oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę a na patelni na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy kawałki mięsa oprószone mąką, po czym przerzucamy je do garnka z podsmażoną cebulą. Zalewamy 1/2 litra gorącego bulionu wołowego. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Dodajemy jałowiec, rozmaryn, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, tymianek. Dusimy na małym ogniu przez około godzinę, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso oraz warzywa będą miękkie, dodajemy pół słoiczka koncentratu pomidorowego. Chwilę gotujemy mieszając. Danie podałam z makaronem, bardzo dobrze smakuje z kluskami śląskimi.

Porady

Do gulaszu warto dodać odrobinę grzybów suszonych lub pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować