Gulasz z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w sporą kostkę. Wkładamy do miski, dodajemy trochę oleju, soli, pieprzu, papryki ostrej w proszku, pół główki czosnku przeciskamy przez praskę. W tak powstałej marynacie mieszamy dokładnie mięso, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
W garnku na oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę a na patelni na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy kawałki mięsa oprószone mąką, po czym przerzucamy je do garnka z podsmażoną cebulą. Zalewamy 1/2 litra gorącego bulionu wołowego. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Dodajemy jałowiec, rozmaryn, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, tymianek. Dusimy na małym ogniu przez około godzinę, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso oraz warzywa będą miękkie, dodajemy pół słoiczka koncentratu pomidorowego. Chwilę gotujemy mieszając. Danie podałam z makaronem, bardzo dobrze smakuje z kluskami śląskimi.
Porady
Do gulaszu warto dodać odrobinę grzybów suszonych lub pieczarek.
Komentarze