Mięso z dzika, intensywne w smaku, marynowane w ziołach, idealnie nadaje się na sycący gulasz. Podane z kopytkami smakuje wybornie
Składniki:
gulasz: 600 g szynki z dzika
2 cebule
2 papryki (czerwona i żółta)
2 ząbki czosnku
zioła (rozmaryn, oregano)
kilka liści laurowych
kilka ziaren pieprzu i jałowca
200ml wytrawnego czerwonego wina
sól
oliwa do smażenia
kopytka: 1kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
2 szklanki mąki + do podsypywania
1 jajko
sól
Gulasz z dzika z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gulasz: mięso umyć, osuszyć, usunąć błony. Pokroić w grubą kostkę i przełożyć do naczynia. Dodać pokrojoną w piórka jedną cebulę, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziarenka rozgniecionego jałowca i pieprz. Posypać rozmarynem i oregano. Całość zalać winem. Naczynie przykryć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki (najlepiej, aby dziczyzna marynowała się 24 godziny, dzięki czemu mięso kruszeje i przechodzi aromatami z marynaty).
2.Następnie mięso wyjąć z zalewy, osuszyć i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną drugą cebulę. Cebulę i zlaną wcześniej marynatę przełożyć do garnka z mięsem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać. Po godzinie duszenia dodać pokrojoną w kostkę lub paski paprykę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie.
3.Gdy mięso się dusi przygotować kopytka: ugotowane, ostudzone i obrane z łupinek ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy formować podłużne wałeczki i kroić je po skosie. Wrzucać od razu na wrzącą i osoloną wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
Komentarze