Gulasz z dzika z kopytkami

  • wyświetlono: 2283 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mięso z dzika, intensywne w smaku, marynowane w ziołach, idealnie nadaje się na sycący gulasz. Podane z kopytkami smakuje wybornie

IMG_1607 — kopia

Składniki

gulasz: 600 g szynki z dzika
2 cebule
2 papryki (czerwona i żółta)
2 ząbki czosnku
zioła (rozmaryn, oregano)
kilka liści laurowych
kilka ziaren pieprzu i jałowca
200ml wytrawnego czerwonego wina
sól
oliwa do smażenia

kopytka: 1kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
2 szklanki mąki + do podsypywania
1 jajko
sól







Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz z dzika z kopytkami

  • 1. Gulasz: mięso umyć, osuszyć, usunąć błony. Pokroić w grubą kostkę i przełożyć do naczynia. Dodać pokrojoną w piórka jedną cebulę, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziarenka rozgniecionego jałowca i pieprz. Posypać rozmarynem i oregano. Całość zalać winem. Naczynie przykryć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki (najlepiej, aby dziczyzna marynowała się 24 godziny, dzięki czemu mięso kruszeje i przechodzi aromatami z marynaty).
  • mieso podsmaż2. Następnie mięso wyjąć z zalewy, osuszyć i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną drugą cebulę. Cebulę i zlaną wcześniej marynatę przełożyć do garnka z mięsem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać. Po godzinie duszenia dodać pokrojoną w kostkę lub paski paprykę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie.
  • kopytka3. Gdy mięso się dusi przygotować kopytka: ugotowane, ostudzone i obrane z łupinek ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy formować podłużne wałeczki i kroić je po skosie. Wrzucać od razu na wrzącą i osoloną wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
  • gotowe!4. Na talerz wyłożyć kopytka, polać gulaszem mięsnym, udekorować pietruszką. Podawać na ciepło. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodydziczyznamięso z dzikasycący gulasz

Komentarze

Podobne przepisy

Dziki gulasz

Dodane przez: Anyzkowo

Dziki gulasz

Bardzo aromatyczny gulasz.Wszystko...

schab

Dodane przez: Kasja1986

Schab z dzika w jabłkach

Pyszny soczysty schab z dzika pieczony...

żeberka z dzika

Dodane przez: Kasja1986

żeberka z dzika w miodzie

Pyszne chrupiące, a jednocześnie...

Ratatouille  z kopytkami

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Ratatouille z kopytkami z semoliną

Uwielbiam kłaść na stół danie w...

śliwkowe skrzydełka z gryczanymi kopytkami

Dodane przez: justi2401

Śliwkowe skrzydełka z gryczanymi kopytkami

Przepis wymyśliłam od A do Z sama,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE