Gulasz z dzika z kopytkami

4.5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Mięso z dzika, intensywne w smaku, marynowane w ziołach, idealnie nadaje się na sycący gulasz. Podane z kopytkami smakuje wybornie

Składniki:

  • gulasz: 600 g szynki z dzika
    2 cebule
    2 papryki (czerwona i żółta)
    2 ząbki czosnku
    zioła (rozmaryn, oregano)
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren pieprzu i jałowca
    200ml wytrawnego czerwonego wina
    sól
    oliwa do smażenia

    kopytka: 1kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
    2 szklanki mąki + do podsypywania
    1 jajko
    sól







Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z dzika z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gulasz: mięso umyć, osuszyć, usunąć błony. Pokroić w grubą kostkę i przełożyć do naczynia. Dodać pokrojoną w piórka jedną cebulę, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziarenka rozgniecionego jałowca i pieprz. Posypać rozmarynem i oregano. Całość zalać winem. Naczynie przykryć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki (najlepiej, aby dziczyzna marynowała się 24 godziny, dzięki czemu mięso kruszeje i przechodzi aromatami z marynaty).
  • mieso podsmaż 2. Następnie mięso wyjąć z zalewy, osuszyć i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną drugą cebulę. Cebulę i zlaną wcześniej marynatę przełożyć do garnka z mięsem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać. Po godzinie duszenia dodać pokrojoną w kostkę lub paski paprykę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie.
  • kopytka 3. Gdy mięso się dusi przygotować kopytka: ugotowane, ostudzone i obrane z łupinek ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy formować podłużne wałeczki i kroić je po skosie. Wrzucać od razu na wrzącą i osoloną wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
  • gotowe! 4. Na talerz wyłożyć kopytka, polać gulaszem mięsnym, udekorować pietruszką. Podawać na ciepło. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować