1.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temp. pokojowej. Obydwie mąki łączymy i przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier- łyżka po łyżce cały czas ubijając. Następnie wsypujemy stopniowo przesiane mąki, wszystko bardzo delikatnie mieszamy szpatułką i od razu przelewamy do tortownicy śr. 26 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 35 minut.
Biszkopt po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy w formie z około 50 cm na podłogę- dzięki temu ciasto pozbędzie się powietrza i nie opadnie. Szybko wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty.
W połowie szklanki soku rozpuszczamy dwa budynie i dwie łyżki cukru, resztę soku gotujemy. Rozpuszczone budynie dolewamy do gotującego się soku, robimy budyń, zdejmujemy z ognia i gorącą masę wylewamy na blat biszkoptu, przykrywamy drugim.
Po wystygnięciu masy na wierzchu układamy dowolne owoce, i zalewamy je tężejącą galaretką rozrobioną wg przepisu.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze