Gulasz z dzika po staropolsku (w szybkowarze)

  • wyświetlono: 1062 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne, miękkie kawałki mięsa w zawiesistym aromatycznym sosie. Przygotowanie w szybkowarze znacznie skraca czas gotowania.

Sch
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Mięso z dzika na gulasz - 450g
Marchew - 1szt
Cebula - 1szt
Seler - 1/2 niedużego
Grzyby suszone - 10szt
Powidła śliwkowe - 1 łyżka
Oliwa - 2 łyżki
Chleb żytni - 2 kromki
Wino czerwone wytrawne - 1/2 szklanki
Przyprawy:
Ziele angielskie - 6szt
Jałowiec - 6szt
Pieprz, pieprz ziołowy, sos sojowy ciemny
Papryka słodka i wędzona
Liść laurowy - 4szt
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz z dzika po staropolsku (w szybkowarze)

  • Gulasz z dzika po staropolsku (w szybkowarze)1. Ziele angielskie, jałowiec i pieprz ucieramy w moździerzu.

    Mięso kroimy w kostkę.
    Marchewkę i selera kroimy w plastry, cebulę w wiórka.
    Na patelni podgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy mięso na średnim ogniu z obu stron. Kiedy będzie lekko przypieczone, zdejmujemy z patelni. Na patelnię dajemy drugą łyżkę tłuszczu i przesmażamy warzywa.

    Do szybkowara wkładamy mięso, warzywa, przyprawy, suszone grzyby, powidła. Zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystko co jest w środku. Zamykamy szybkowar i gotujemy na dużym ogniu, aż garnek złapie odpowiednie ciśnienie. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut. Teraz czekamy, aż ciśnienie opadnie. Otwieramy garnek.
    Dodajemy wino i chleb pokrojony w kostkę (dla zagęszczenia). Gotujemy jeszcze około 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Jeśli chcecie mocniej zagęścić sos możecie dodać mąkę rozmieszaną w wodzie.

    Gulasz można podać z kaszą gryczaną i surówką.

Porady

Oliwę można wymienić na gęsi smalec - nada wyjątkowy aromat potrawie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dziczyznamięso z dzikaobiad na wielką okazję

Komentarze

Podobne przepisy

Bitki duszone w sosie z dzika

Dodane przez: Agnieszka Rec

Bitki duszone w sosie z dzika

Bardzo smaczne bitki ze schabu...

Gołąbki - pierwszy kęs:)

Dodane przez: Agiatis

Gołąbki w sosie pomidorowym z szybkowaru

Od wielu lat gotuję gołąbki w szybkowarze,skraca...

Karkówka z szybkowaru

Dodane przez: Świeca Urszula

Karkówka w sosie z szybkowaru

Danie jest znakomite.. Zaspokaja...

Gulasz z dzika

Dodane przez: luna19

Gulasz z dzika

gulasz

filet z kurczaka po staropolsku

Dodane przez: lucyna19

filet z kurczaka po staropolsku (z pieczarkami)

Moje niedzielne danie obiadowe.

świateczny bigos z grzybami i sliwkami

Dodane przez: Bożena Z.

Bigos po staropolsku z suszonymi grzybami,...

Bigos a'la po staropolsku jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE