Gulasz z dzika

  • wyświetlono: 62234 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Mój mąż jest myśliwym i ma wielu znajomych w tym środowisku. Mój gulasz z dzika jest tą potrawą, która jako pierwsza znika z półmiska na myśliwskich spotkaniach.

mirasolka
  • 15min

Składniki

szynka lub łopatka z dzika,

smalec do smażenia (najlepiej gęsi),

3 cebule,

4-5 ząbków czosnku,

1 duża marchewka,

pół małego selera,

mała pietruszka,

pół małej pietruszki,

1 czerwona ( zielona lub zółta) papryka,

4 pieczarki,

kilka grzybków suszonych,

6-7 suszonych żurawin,

3 śliwki suszone lub wędzone,

2 łyzki płynnego miodu,

łyżka musztardy (dijon, sarepskiej, kozackiej lub miodowej)

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,

kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu,

5-6 ziarenek ziela angielskiego,

2 listki laurowe

szczypta lub według uznania -suszone zioła (majeranek, tymianek, papryka słodka, papryka ostra),

sól i pieprz

pół butelki czerwonego wytrawnego wina

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz z dzika

  • 1. Mięso sprawić czyli oczyścić z błon, pokroić w kostkę obsmażyć dobrze ze wszystkich stron na smalcu. Przełożyć do rondla lub garnka i pozwolić mięsu odpocząć przez ok. 10 - 15 min. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Przełożyć do mięsa. Na tłuszcz wsypać paprykę słodką i wyłożyć łyżeczkę koncentratu pomidorowego i energicznie mieszając pozwolić papryce wchłonąć tłuszcz. Uważać żeby nie przypalić papryki. Na patelnię wlać wino. Zagotować. Następnie wszystkie patelniowe smaki wlać do rondla z mięsem. Warzywa pokroić na kawałki wielkości kawałków dziczyzny. Włożyć do garnka. Teraz pora na pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem trochę ponad godzinę ( aż do zupełnej miękkości mięsa). Należy co jakiś czas mieszać i podlewać w razie potrzeby wodą, bulionem albo winem.

Porady

Gulasz najlepiej smakuje z ,surówką z buraczków i kluskami śląskimi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zdrowie_na_talerzukuchnia myśliwska

Komentarze

Podobne przepisy

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

image-0xqrmff

Dodane przez: JulkaTomeczek

Faszerowany pstrąg

Ciekawa w smaku rybka faszerowana...

dorsz curry z sosem ze świeżych pomidorów

Dodane przez: magdzia44448

DORSZ CURRY Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Pyszna ryba na piątkowy obiad z...

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Dodane przez: magdzia44448

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Polecam wypróbowanie wieprzowiny...

image-0ntl3gf

Dodane przez: Mniam1

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem

Wieprzowe mięso mielone z dodatkiem...

Czarny ryż zapiekany z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Dodane przez: sammakko

Czarny ryż zapiekany z kurczakiem i suszonymi...

Szybka i smaczna zapiekanka w czarnym...