Gulasz z czosnkiem

5 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie z cyklu: Bo była promocja :P Podwójna korzyść. Taniość: bo tak to musiałbym wywalić minimum jeszcze raz tyle. Leniuchowatość: ponieważ robiłem dwie potrawy jednocześnie, za jednym razem. Dwa obiady w tym samym czasie, zaliczone. Gorąco polecam, szczególnie że fajnie rozgrzewa w te ponure, zimne dni.
Arek Gie

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g surowego boczku
    400 g surowej szynki wieprzowej
    400 g łopatki wieprzowej
    1 główka czosnku
    4 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 łyżka smalcu
    1 pełna łyżka mąki
    150 ml zimnej wody
    1-1,5 litra wrzątku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Gulasz z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z czosnkiem 1. Mięsa kroimy w dużą kostkę, przekładamy do dużej miski.


    Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięs razem z sosem sojowym. Mięso dokładnie łączymy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.


    Na rozgrzanym tłuszczu (w dużym rondlu) smażymy mięso (dodajemy stopniowo, partiami).
    Zalewamy wrzątkiem i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez 2-3 h, od czasu do czasu mieszając.


    Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do całości, dokładnie łączymy z mięsem. Zagotowujemy.


    Do smaku doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Szynka Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować