Gulasz z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso gulaszowe kroimy w kostkę i obtaczamy w mące. Wkładamy na
rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Cebulę i czosnek kroimy w
kosteczkę i wkładamy do mięsa. Marchewkę obieramy i kroimy na większe
cząsteczki, cukinię kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa i dalej
smażymy.
2.Wlewamy bulion i zmniejszamy płomień do minimum.
3.Na osobną
patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju i rozgrzewamy. Wsypujemy całą
torebkę sproszkowanej słodkiej papryki i pieprz cayenne. Smażymy do
czasu aż zacznie się burzyć i wydobywać się będzie aromat papryki.
4.Całość szybko wlewamy do gulaszu.
5.Mieszamy cały czas gotując na minimalnym ogniu.
6.Jałowiec, kolendre i
majeranek wkladamy do moździerza, rozcieramy i wsypujemy przyprawy do
gulaszu. Przykrywamy pokrywką i na minimalnym ogniu gotujemy do
miękkości mięsa (około 1 godzinę) od czasu do czasu mieszając.
Porady
Nie smażymy długo papryki proszkowanej bo będzie gorzka.
Komentarze