Gulasz z bakłażanem według Justyny

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Bardzo syty, pyszny gulasz. Bakłażan dodaje mu ciekawego smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • -70 dag łopatki wieprzowej
    -3 duże cebule
    -3 duże marchewki
    -2 ząbki czosnku
    -2 listki laurowe
    -1 bakłażan
    -3 łyżki koncentratu pomidorowego
    -2 łyżki przyprawy myśliwskiej
    -po 1 łyżeczce: papryki ostrej, papryki słodkiej i tymianku
    -sól do smaku
    -olej do smażenia
    -około 3 szklanki wody
    -1 łyżka mąki i odrobina wody do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z bakłażanem według justyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy w kostkę i dokładnie obtaczamy w tymianku i przyprawie myśliwskiej. Obsmażamy na oleju z każdej strony.
  • 2. Gdy się podsmaży dodajemy pokrojoną w ósemki cebulę i smażymy dalej, aż cebula będzie miękka.
  • 3. W tym czasie obieramy marchew i kroimy ją w plasterki. Wrzucamy do miękkiej cebuli i podsmażonego mięsa, dodajemy listki laurowe i zalewamy wodą (tak żeby przykrywała mięso i warzywa). Dusimy 20 minut.
  • 4. Następnie dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę bakłażana i dusimy 10 minut.
  • 5. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą.
  • 6. Łyżkę mąki rozrabiamy w odrobiną wody w miseczce. Wlewamy do niej 5 łyżek wywaru z przygotowywanego gulaszu i dokładnie mieszamy. Następnie zawartość miseczki wlewamy powoli, ciągle mieszając z powrotem do gulaszu. Dusimy jeszcze około 5 minut.
  • 7. Gulasz podajemy z ziemniakami i surówką.

Porady

W czasie sezonu do gulaszu warto wykorzystać młodą cebulkę, czosnek i marchew- ma wtedy o wiele lepszy, intensywniejszy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cebula Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować