Gulasz z bakłażanem według justyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę kroimy w kostkę i dokładnie obtaczamy w tymianku i przyprawie myśliwskiej. Obsmażamy na oleju z każdej strony.
2.Gdy się podsmaży dodajemy pokrojoną w ósemki cebulę i smażymy dalej, aż cebula będzie miękka.
3.W tym czasie obieramy marchew i kroimy ją w plasterki. Wrzucamy do miękkiej cebuli i podsmażonego mięsa, dodajemy listki laurowe i zalewamy wodą (tak żeby przykrywała mięso i warzywa). Dusimy 20 minut.
4.Następnie dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę bakłażana i dusimy 10 minut.
5.Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą.
6.Łyżkę mąki rozrabiamy w odrobiną wody w miseczce. Wlewamy do niej 5 łyżek wywaru z przygotowywanego gulaszu i dokładnie mieszamy. Następnie zawartość miseczki wlewamy powoli, ciągle mieszając z powrotem do gulaszu. Dusimy jeszcze około 5 minut.
7.Gulasz podajemy z ziemniakami i surówką.
Porady
W czasie sezonu do gulaszu warto wykorzystać młodą cebulkę, czosnek i marchew- ma wtedy o wiele lepszy, intensywniejszy smak.
Komentarze