Gulasz wołowy z pieczarkami, groszkiem i marchewką

4.49 (156 ocen)

  • 2 godz.

Gulasz to jedno z najczęściej podawanych w naszym domu dań obiadowych, więc ciągle staram się go urozmaicać.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 600 g wołowiny gulaszowej,
    250 g pieczarek,
    2 duże cebule,
    1 duża marchew,
    1 puszka groszku konserwowego lub szklanka mrożonego,
    2 ząbki czosnku,
    sól,
    pieprz,
    słodka i ostra papryka w proszku,
    majeranek,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    rosół wołowy z kostki,
    1 łyżka mąki,
    olej do smażenia,
    zielenina do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Gulasz

Gulasz wołowy z pieczarkami, groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Porządnie oprószyć solą, pieprzem, obiema paprykami i majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć dokładnie mięso.
  • 2. Przełożyć do garnka, zalać wodą (tak, aby przykryła mięso), dodać liść laurowy, ziele angielskie i rosół wołowy z kostki (opcjonalnie kostkę mięsną). Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez około godzinę.
  • 3. Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę.
    Obrana cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć. Razem z groszkiem dodać do gulaszu. Gotować jeszcze na małym ogniu przez około 30 minut.
  • 4. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Gulasz zaprawić – mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki), chwilę pogotować i zdjąć z ognia.
    Podawać z kaszą, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować