Gulasz to jedno z najczęściej podawanych w naszym domu dań obiadowych, więc ciągle staram się go urozmaicać.
2 godz.
Składniki:
600 g wołowiny gulaszowej,
250 g pieczarek,
2 duże cebule,
1 duża marchew,
1 puszka groszku konserwowego lub szklanka mrożonego,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
słodka i ostra papryka w proszku,
majeranek,
liść laurowy,
ziele angielskie,
rosół wołowy z kostki,
1 łyżka mąki,
olej do smażenia,
zielenina do posypania
Gulasz wołowy z pieczarkami, groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Porządnie oprószyć solą, pieprzem, obiema paprykami i majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć dokładnie mięso.
2.Przełożyć do garnka, zalać wodą (tak, aby przykryła mięso), dodać liść laurowy, ziele angielskie i rosół wołowy z kostki (opcjonalnie kostkę mięsną). Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez około godzinę.
3.Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę.
Obrana cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć. Razem z groszkiem dodać do gulaszu. Gotować jeszcze na małym ogniu przez około 30 minut.
4.Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Gulasz zaprawić – mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki), chwilę pogotować i zdjąć z ognia.
Podawać z kaszą, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi.
Komentarze