Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem

4.92 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Zimowa aura za oknem sprzyja gotowaniu rozgrzewających, sycących dań. Gulasze pojawiają się u nas często:). Dziś z dodatkiem marchewki i groszku. Zapraszam!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
    3 cebule
    300g mrożonego groszku
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 pęczek natki pietruszki
    3 łyżki mąki
    liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.92 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i cebulę kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w plastry, pietruszkę siekamy.
  • 2. Na rozgrzanym oleju smażymy mięso do bardzo mocnego zarumienienia. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze kilka minut, podlewamy 1 litrem wody, dusimy pod przykryciem przez 40 minut.
  • 3. Po tym czasie dodajemy marchew, pietruszkę i natkę oraz przyprawy. Dusimy przez kolejną godzinę, w międzyczasie uzupełniając kolejnym litrem wody. Na koniec mąkę rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, wlewamy do garnka i gotujemy aż gulasz zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować