Gulasz wołowy z marchewką

4.48 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczny syty obiad

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Wołowina - miałam goleń ok kg, średnia cebula, 2 średnie marchewki, ziele angielskie 4 szt, liscie laurowe 4 szt, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyściłam z błon i tłuszczu. Pokroiłam w grubą kostkę. Na rozgrzanej patelni z łyżeczką smalcu gęsiego, na dużym ogniu przyrumieniłam mięso. Do przysmażonego mięsa dodałam pokrojoną drobno cebulę - chwilę smażyłam. Nastepnie do miesa wlałam ok 3 szkl wrzącej wody. Dołożyłam ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotowałam na małym ogniu ponad godzinę - do miękkości mięsa. Gdy mieso sie ugotowało dodałam pokrojone marchewki . Gotowałam jeszcze ok 10 minut. Wywar zaprawiłam pełną łyżką mąki wymieszanej z ok 1/2 szkl wody - zagotowałam. Podałam z ubitymi ziemniakami i buraczkami z chrzanem

    Buraczki

    Ok 1/2 kg buraków - ugotowałam w łupinach, chrzan ze słoiczka, sok z cytryny, sól, kwaśna śmietana lub jogurt naturalny

    Ugotowane, obrane buraczki pokroiłam w słupki. dodałam 2 łyżeczki chrzanu, łyżkę soku z cytryny, sól do smaku i pełną łyżkę smietany - wymieszałam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować