Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką

  • wyświetlono: 3231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przyszła wiosna, więc postanowiłam na jakiś czas odstawić ziemniaki i zamienić je na kasze. Do kaszy wiadomo - najbardziej pasuje gulasz :) Przepyszne danie, które zawsze wychodzi!

agnieszkasliwinska
  • 180min

Składniki

80 dag szynki wieprzowej
20 dag małych pieczarek
3 średnie marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
1/2 kostki pieczeniowej
kilka gałązek świeżego tymianku
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
słodka papryka
szczypta cukru
łyżeczka mąki
oregano
majeranek
sól i pieprz
łyżka masła
łyżka smalcu
olej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką

  • 1. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody i rozpuszczamy w niej kostkę pieczeniową, dodajemy listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego.

    Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, następnie partiami podsmażamy na złoto, na patelni z olejem. Smażąc, obracamy każdy kawałek, by był równomiernie przysmażony z każdej strony. Po usmażeniu każdej partii, przekładamy mięso do garnka z bulionem.

    Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy szczyptę cukru, soli i smażymy na złoto. Usmażoną cebulę przekładamy do garnka z mięsem.

    Kolejno smażymy marchewkę pokrojoną w plasterki. Marchewkę przyprószamy łyżką mąki, dodajemy czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i mieszamy, aż warzywa będą oblepione mąką. Podlewamy wodą, dokładnie mieszamy do dna i wlewamy do garnka z mięsem.

    Do mięsa wlewamy wino, dodajemy jeszcze kilka gałązek tymianku, szczyptę oregano, majeranku i całość dusimy około godziny.

    Po tym czasie myjemy i odcedzamy pieczarki. Te większe kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i (również partiami) wrzucamy pieczarki. Każdą partię grzybów przyprawiamy pieprzem i podsmażamy na złoto. Oczywiście podczas smażenia (tak, jak mięso) odwracamy pieczarki, żeby równo przysmażyły się z każdej strony.

    Przesmażone pieczarki dodajemy do mięsa i nadal dusimy, co jakiś czas mieszając, żeby gulasz nie przywarł do garnka.

    Gdy mięso będzie już prawie miękkie, na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki. Mieszamy, aż lekko zbrązowieje i wlewamy do naszego gulaszu.

    Gotowy gulasz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą, ziemniakami lub chlebem. Dodatkowo talerz można okrasić kiszonym ogórkiem.

    Smacznego :)

Porady

Aby mięsko było kruche, trzeba bardzo starannie je obsmażyć, z każdej ze stron, żeby zamknąć mięso. Sekretem każdego gulaszu jest również dodanie papryki zasmażanej na smalcu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkimarchewkawieprzowinagulasz
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Dodane przez: kuchenny świat

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Zapraszam na smaczny gulasz. Przygotowany...

gulasz

Dodane przez: ladygoga

Gulasz wieprzowy z marchewką

Mój narzeczony uwielbia gulasze,...

Gulasz wieprzowy z dynią i pieczarkami

Dodane przez: JustKuchcik

Gulasz wieprzowy z dynią i pieczarkami

Znakomicie komponuje się z kaszą.

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Dodane przez: Anyzkowo

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

pyszna propozycja na obiad

Gulasz z żołądków drobiowych z ogórkiem kiszonym, pieczarkami i marchewką

Dodane przez: KatarzynaJ

Gulasz z żołądków drobiowych z ogórkiem kiszonym,...

Doskonały na obiad jednogarnkowy....

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Dodane przez: Marija 1958

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Pomysł na ten gulasz podsunęła...