Przepis gulasz po węgiersku do placków ziemniaczanych.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
½ kg szynki z kulki
3 papryki
1 papryczka chili
2 średnie marchewki
1 cebula biała
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka w proszku
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju
Gulasz po węgiersku do placków ziemniaczanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, aż się zarumieni i przełożyć do rondla. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule pokroić w pół talarki. Marchewkę pokroić w drobne słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.
Na tłuszczu, który nam pozostał po smażeniu mięsa podsmażyć czosnek i cebulę. Następnie dorzucić marchew i połowę pokrojonej papryki. Podsmażyć chwile warzywa i przełożyć do mięsa. Podlewać wodą , dodać przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy Pamiętając o tym, że gulasz powinien być dość ostry.
Dusić ok 40 minut pod koniec dodać resztę papryki, aby się nie rozgotowało. Podprawić mąką . Gulasz powinien być gęsty.
Komentarze