REKLAMA

Gulasz po węgiersku

wyświetlono: 1194 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 1

Ostre i sycące, tradycyjne danie kuchni węgierskiej.

opublikowany: 02.12.2010
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wołowina (mięso z kością (łopatka, pręga, krzyżowa dolna)): 80 dekagramów
    - cebula: 4 sztuki
    - papryka: 2 sztuki
    - papryka (mielona (czerwona, ostra)): 3 łyżeczki
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - olej: 2 łyżki
    - woda: 1 szklanka
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 pęczek
Ocena:

(średnia 5 z 141 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić na kawałki licząc 6-8 kawałków na porcję. Skroić cebule w kostkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni i w pierwszej kolejności dusić cebulę ok. 15-20 minut.
  • 2. Usmażoną cebulę z tłuszczem przełożyć do rondla. Dodać mięso i podlać wszystko wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać liście laurowe. W tym czasie należy pokroić paprykę na średniej wielkości kawałki.
  • 3. Koncentrat pomidorowy zasmażyć z papryką, rozrzedzić wodą, wlać do mięsa i dusić przez 15 min. Dodać mielonej papryki i soli. Podawać na okrągłym półmisku z makaronem lum ziemniakami. Danie udekorować świeżą pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko Katarzyna Janeczko

Gulasz wieprzowy po węgiersku

Gulasz wieprzowy - doskonały do chleba, kaszy, ziemniaków.

kategoria: Dania główne gulasz opublikowany: 18.01.2014 | wyświetlono: 305860 Książki kucharskie: 32 | Polecenia: 6
Dodane przez: Elzbieta Majkowska Elzbieta Majkowska

Gulasz po węgiersku do placków ziemniaczanych

Przepis gulasz po węgiersku do placków ziemniaczanych.

kategoria: Dania główne gulasz opublikowany: 03.07.2018 | wyświetlono: 21118 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: eva3075 eva3075

PLACEK PO WĘGIERSKU (GULASZ)

Potrawa 2w1-placki ziemniaczane oraz gulasz na spotkanie ze znajomymi jako ciepłe danie.

kategoria: Dania główne opublikowany: 08.10.2013 | wyświetlono: 3127 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE