300 g bekonu
1 kg wołowiny bez kości
pół szklanki mąki
250 g pokrojonych marchewek
450 g małych cebulek
półtora szklanki białego wina
1 szklanka burgunda
300 ml bulionu wołowego
pół łyżeczki soli
1 łyżka ketchupu
¾ szklanki wody
3 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu
1 listek laurowy
pół szklanki pokrojonych pieczarek
2 łyżki posiekanej natki
¾ łyżeczki oregano
pół łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka posiekanego czosnku
pół łyżeczki tymianku
Gulasz trapera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokroiłem bekon w plasterki, wysmażyłem na chrupko. Skwarki osączyłem z tłuszczu, odłożyłem. Do foliowego worka włożyłem połowę mięsa, wsypałem mąkę 9 odłożyłem 3 łyżki mąki ). Usmażyłem na łyżce tłuszczu wytopionego z bekonu, zdjąłem z patelni, odłożyłem.
Na drugiej łyżce tłuszczu usmażyłem resztę mięsa, bez mąki. Obie porcje mięsa włożyłem do brytfanki, dodałem marchewki, cebulki, zioła ( bez natki ), wino, bulion, sól i ketchup.
Przykryłem, zapiekałem 1 godzinę w temperaturze 160 stopni C. Wymieszałem resztę mąki z odrobiną wody, dodałem do mięsa razem z pieczarkami, natką i ryżem. Odkryłem brytfankę, gulasz pozostawiłem w piekarniku 30 minut, aby zgęstniał. Posypałem usmażonym bekonem.
Komentarze