Gulasz z kaczki

4.48 (200 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wyjątkowo delikatny gulasz, który świetnie pasuje na każdą okazję. Można go podawać tradycyjnie z ziemniakami bądź z kaszą lub makaronem (ja osobiście wolę tę ostatnią wersję). Zdrowe danie dla dzieci jak i dorosłych.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pierś z kaczki 4 szt
    Czosnek kilka ząbków
    Cebula 1 szt
    Śmietanka 18%
    Mąka 2 łyżki
    Majeranek
    Ziele angielskie
    Liść laurowy
    Owoc jałowca
    Delikat do mięs
    Nać z zielonego selera bądź pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z piersi zdjąć skórę, mięso pokroić w kostkę zasypać przyprawą do mięs i majerankiem tak żeby każdy kawałek był w przyprawach i odstawić do lodówki. Ściągnięte skóry naciąć delikatnie w kratę i położyć na zimnej patelni aby wytopić z nich tłuszcz. Nadmiar tłuszczu zlewamy resztę zostawiamy na patelni. Na oddzielnej patelni szklimy cebule.
  • 2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kilka drobno posiekanych ząbków czosnku, jak zaczną się delikatnie rumienić wrzucamy mięso i na dużym ogniu przesmażamy przez kilka min. Dodajemy zeszkloną wcześniej cebule. Mięso przed wrzuceniem na patelnie obsypujemy delikatnie mąką.
  • 3. Gdy mięso jest już podsmażone wlewamy litr wody (może być bulion z kostki), dodajemy 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i owoc jałowca (kilkanaście ziarenek). Gotujemy na wolnym ogniu ok 1-1,5 godziny. Można doprawić pieprzem i solą.
  • Gulasz z makaronem 4. Jeśli mięso jest już miękkie dodajemy śmietankę ( kilka łyżek) i gotujemy do zredukowania sosu. Gdy sos zgęstnieje dodajemy drobno posiekaną nać selera bądź pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować