Wyjątkowo delikatny gulasz, który świetnie pasuje na każdą okazję. Można go podawać tradycyjnie z ziemniakami bądź z kaszą lub makaronem (ja osobiście wolę tę ostatnią wersję). Zdrowe danie dla dzieci jak i dorosłych.
2 godz.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Pierś z kaczki 4 szt
Czosnek kilka ząbków
Cebula 1 szt
Śmietanka 18%
Mąka 2 łyżki
Majeranek
Ziele angielskie
Liść laurowy
Owoc jałowca
Delikat do mięs
Nać z zielonego selera bądź pietruszki
Gulasz z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z piersi zdjąć skórę, mięso pokroić w kostkę zasypać przyprawą do mięs i majerankiem tak żeby każdy kawałek był w przyprawach i odstawić do lodówki. Ściągnięte skóry naciąć delikatnie w kratę i położyć na zimnej patelni aby wytopić z nich tłuszcz. Nadmiar tłuszczu zlewamy resztę zostawiamy na patelni. Na oddzielnej patelni szklimy cebule.
2.Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kilka drobno posiekanych ząbków czosnku, jak zaczną się delikatnie rumienić wrzucamy mięso i na dużym ogniu przesmażamy przez kilka min. Dodajemy zeszkloną wcześniej cebule. Mięso przed wrzuceniem na patelnie obsypujemy delikatnie mąką.
3.Gdy mięso jest już podsmażone wlewamy litr wody (może być bulion z kostki), dodajemy 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i owoc jałowca (kilkanaście ziarenek). Gotujemy na wolnym ogniu ok 1-1,5 godziny. Można doprawić pieprzem i solą.
4.Jeśli mięso jest już miękkie dodajemy śmietankę ( kilka łyżek) i gotujemy do zredukowania sosu. Gdy sos zgęstnieje dodajemy drobno posiekaną nać selera bądź pietruszki. Smacznego!
Komentarze