Rzadko gości u nas to danie, ale to z faktu ze ciężko o świeże młode mięsko z kózki. Bardzo delikatne i smaczny gulasz. Nawet dla moich wybrednych dzieci niejadków.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
650 g chudego mięska koziego
1 kostka rosołowa naturalna
2 liście laurowe / 4 ziarna ziela angielskiego / 10 ziaren pieprzu
1 łyżka płaska Vegety naturalnej
½ szklanki posiekanego zielonego koperku
1,5 łyżki mąki
Tłuszcz do zapieczenia mięsa
Gulasz z koziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko kroimy na drobne kawałki. Posypuje Vegetą i na rozgrzany tłuszcz dajemy mięsko. Często mieszając i zapiekamy dokładnie mięsko. Gdy mięso jest zapieczone podlewam wodą ok 1 litra i duszę min.30-40 min dodaje przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Po tym czasie dolewam 1l wody i wrzucam kostkę rosołową oraz dodaje połowę koperku dusimy mięsko jeszcze ok 20-30 min. Gdy mięsk jest miękkie podbijam mąką . do ¼ szklanki wody daje łyżkę mąki i z duszonego mięska zabieram 2-3 łyżki wywaru i dokładnie wymieszać zęby nie było grudek. Następnie wlewam do duszonego mięska dodaje resztę koperku w razie potrzeby można jeszcze doprawić Vegetą oraz pieprzem.
Komentarze