Gulasz - kurczak i dodatki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Po studencku - szybko i na temat.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 średnie filety z kurczaka
    250 gramów pieczarek
    1 strąk czerwonej papryki
    1 cebula
    0,5 litra bulionu drobiowego
    przyprawa do kurczaka Prymat
    por
    sól, pieprz,
    ząbek czosnku
    liść laurowy
    ziele angielskie,
    3 - 4 kopiaste łyżki gęstejśmietany 18%
    mąka (2 łyżki)
    siekany koperek do posypania przed podaniem
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Gulasz

Gulasz - kurczak i dodatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • image-1at5tb4 2. W tym czasie w głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w półksiężyce pora, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
  • image-0dskm7u 3. Następnie dodajemy mięso, całość dusimy, przez około 10 min ciągle mieszając.
  • 4. Następnie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pod sam koniec dodajemy zsiekany ząbek czosnku, solimy i pieprzymy.
  • image-1a3nwj5 5.
    W między czasie powinniśmy przygotować sobie bulion ( może być z kostki jeżeli nie mamy gotowego), dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiedy bulion będzie gotowy dodajemy do niego całość przygotowaną na patelni. Dusimy ok 20 minut.
  • 6. Sos możemy zagęścić mąką (rozmieszaną w śmietanie).
    Można i polecam dodać świeży koper, niestety ja dzisiaj nie dałam.

Porady

Ja podawałam z ugotowanym ryżem i ogórkiem kiszonym! Polecam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka Pieczarki Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować