Gulasz - kurczak i dodatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki na 30 minut.
2.W tym czasie w głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w półksiężyce pora, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
3.Następnie dodajemy mięso, całość dusimy, przez około 10 min ciągle mieszając.
4.Następnie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pod sam koniec dodajemy zsiekany ząbek czosnku, solimy i pieprzymy.
5.
W między czasie powinniśmy przygotować sobie bulion ( może być z kostki jeżeli nie mamy gotowego), dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiedy bulion będzie gotowy dodajemy do niego całość przygotowaną na patelni. Dusimy ok 20 minut.
6.Sos możemy zagęścić mąką (rozmieszaną w śmietanie).
Można i polecam dodać świeży koper, niestety ja dzisiaj nie dałam.
Porady
Ja podawałam z ugotowanym ryżem i ogórkiem kiszonym!
Polecam
Komentarze