Zapraszam na pyszny gulasz z piersi kurczaka z papryką i porem. Polecam do ziemniaków, kaszy, ryżu lub makaronu.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
20 dag piersi z kurczaka
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
10 dag pora ( biała część )
1 cebula
1 ząbek czosnku
1,5 szklanki wody
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
kilka łyżek zimnej wody
1 łyżka mąki
olej do smażenia
sól do smaku
sól czosnkowa do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
Gulasz drobiowy z papryką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w dużą kostkę i posypujemy słodką papryką i solą, mieszamy i odstawiamy. Warzywa myjemy i czyścimy. Papryki kroimy w kostkę, a por w półkrążki. Obraną cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Mięso przesmażamy na oleju i wkładamy do gotującej się wody. Na tej samej patelni smażymy pokrojone warzywa przez kilka minut i dokładamy do garnka z mięsem. Gotujemy do miękkości.
W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę. Gulasz doprawiamy do smaku i wlewamy wodę z mąką, zagotowujemy.
Komentarze