Danie to jest idealne na wszelkie okazje. Łatwe, pyszne i zdrowe. Choć powiewa "chińską" nutką to jednak polska tradycja domowego korniszona nadaje mu wyjątkowego charakteru :)
Gulasz cielęcy "po chińsku" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Posypać przyprawą i obsmażyć na patelni typu wok z dodatkiem odrobiny oliwy. Gdy się zrumieni podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 30 minut. następnie dodać warzywa chińskie, zamieszać i nadal dusić do miękkości. Gdy mięsko jest miękkie wlać rozmieszany z odrobiną sosu własnego spod mięska jogurt naturalny, zamieszać, a kiedy się zagotuje wyłączyć i zostawić pod przykryciem. Konsystencja powinna być lekka.
Przygotować ryż: Wsypać do gotującej się wody z dodatkiem oliwy czosnkowo -ziołowej i curry. Gotować do uzyskania odpowiedniej miękkości i sypkości. "Żółty" ryż odcedzić z wody i gorący wykładać porcjami na talerze posypując koperkiem. Nałożyć porcję przygotowanego gulaszu z cielęcinki i do tego korniszon. Całość udekorować w dowolny sposób papryka i ogórkiem zielonym. Danie nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale też wyśmienicie smakuje. Polecam, smacznego!
Komentarze