Gulasz cielęcy "po chińsku"

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Danie to jest idealne na wszelkie okazje. Łatwe, pyszne i zdrowe. Choć powiewa "chińską" nutką to jednak polska tradycja domowego korniszona nadaje mu wyjątkowego charakteru :)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • GULASZ::
    - cielęcina bez kości: 1 kilogram
    - mieszanka chińska na patelnie: 1 opakowanie
    - jogurt naturalny mały: 1 opakowanie
    - przyprawa do mięs duszonych: 1 łyżeczka
    RYż::
    - ryż długoziarnisty ugotowany na sypko: 30 dekagramów
    - przyprawa curry: 1 łyżeczka
    - oliwa czosnkowo-ziołowa: 1 łyżeczka
    DODATKI::
    - korniszon (moje są własnej roboty): 1 opakowanie
    - ogórek zielony: 1 sztuka
    - papryka czerwona,: 1 sztuka
    - koperek: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz cielęcy "po chińsku" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Posypać przyprawą i obsmażyć na patelni typu wok z dodatkiem odrobiny oliwy. Gdy się zrumieni podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 30 minut. następnie dodać warzywa chińskie, zamieszać i nadal dusić do miękkości. Gdy mięsko jest miękkie wlać rozmieszany z odrobiną sosu własnego spod mięska jogurt naturalny, zamieszać, a kiedy się zagotuje wyłączyć i zostawić pod przykryciem. Konsystencja powinna być lekka.
    Przygotować ryż: Wsypać do gotującej się wody z dodatkiem oliwy czosnkowo -ziołowej i curry. Gotować do uzyskania odpowiedniej miękkości i sypkości. "Żółty" ryż odcedzić z wody i gorący wykładać porcjami na talerze posypując koperkiem. Nałożyć porcję przygotowanego gulaszu z cielęcinki i do tego korniszon. Całość udekorować w dowolny sposób papryka i ogórkiem zielonym. Danie nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale też wyśmienicie smakuje. Polecam, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować