grzebyki drożdżowe z marmoladą

4.48 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego, więc znowu popełniłam drożdżówki. Tym razem ciasto zrobiłam trochę inaczej, bo dodałam jajka ubite na puch a zawsze dodawałam po prostu całe jajka. Takie ciasto było bardziej elastyczne, puszyste i łatwiej się wyrabiało. Smakują lepiej niż sklepowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki + dwie łyżki
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    35 g drożdży
    100 g masła
    szczypta soli
    jajko do posmarowania
    szklanka twardej marmolady
Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Grzebyki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zwijanie rogalików 1. Drożdże zalać połową mleka, dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać dodać resztę mleka, sól, rozczyn i ubite jajka. Wyrabiać ciasto dolewając po trochę masło. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski nakryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na duże prostokąty.
  • grzebyki przed pieczeniem 2. Każdy kawałek ciasta posmarować marmoladą, zostawiając po bokach margines. Zwinąć ciasto w rulony i uformować rogaliki. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wyścielonej pergaminem. Ostry nóż oprószyć mąką i nacinać drożdżówki od zewnętrznej strony w kilku miejscach. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
    * Jeśli nie lubicie zbyt słodkich wypieków, pomińcie takie wykończenie, marmolada w środku jest wystarczająco słodka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować