Grzebyki z marmoladą

4.47 (190 ocen)

  • 60 min

Apetyczne ciasteczka półfrancuskie z marmoladą, idealne do kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki
    ¾ kostki margaryny
    ¾ szkl śmietany 18%
    1 łyżka cukru waniliowego
    marmolada (np. różana)
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Grzebyki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniatamy ciasto. 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę, cukier oraz śmietanę. Dokładnie siekamy nożem łącząc wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto wkładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Na brzegu ciasta rozsmarowujemy marmoladę. 2. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.3-5mm. Na brzegu ciasta rozsmarowujemy marmoladę. Zwijamy w rulonik. Odcinamy pozostałe ciasto.
  • Gotowe grzebyki układamy na blaszce 3. Przygotowany rulonik kroimy na kawałki o długości około 6cm. Każdy kawałek nacinamy nożem na brzegu. Tak postępujemy również z pozostałym ciastem. Gotowe grzebyki układamy na blaszce (lekko zaokrąglamy). Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30-35 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować