Mini grzebyki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dość szybkie i łatwe do wykonania ciasteczka, które znikają z talerza w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szczypta soli
    2 szklanki mąki
    1 szklanka kwaśnej śmietany (36%)
    1 kostka masła
    cukier waniliowy
    marmolada (dość gęsta, żeby nam nie wypłynęła) ja użyłam różanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Marmolady

Mini grzebyki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wałkowanie ciasta 1. Wszystkie składniki najpierw posiekać a później zagnieść ciasto.
    Włożyć do lodówki (w szczelnym worku) na co najmniej godzinę, można pozostawić też w lodówce na cały dzień.

    Ciasto dość cienko rozwałkować na brzeg rozsmarować marmoladę, zawinąć dwa/trzy razy. Odciąć pasek, następnie pokroić go na mniejsze kawałki, ponacinać grzebyki. przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-30 minut.
  • Nakładanie marmolady 2. Nakładanie marmolady.
  • Zawijanie ciasta w rulonik 3. Zawijanie w rulonik.
  • Nacinanie grzebyków 4. Nacinanie grzebyków

Porady

Grzebyki warto posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować