Grzebyki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: zrób rozczyn: drożdże pokrusz, wymieszaj z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną letniego mleka. Odstaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczynu dodaj pozostałą mąkę, mleko, cukier, jajko i żółtka. Zagnieć elastyczne ciasto, stopniowo dodając roztopione masło. Ponownie odstaw w ciepłe miejce pod przykryciem do wyrośnięcia (na ok.60 minut).
2.Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieć i podziel na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na duży, cienki prostokąt, podsypując odrobiną mąki. Na jednym z brzegów cienko rozsmaruj marmoladę, zwiń podwójnie i odetnij od reszty rozwałkowanego ciasta.
3.Otrzymasz rulon, który nacinaj w tej samej odległości, ale nie do końca.
4.Następnie podziel go na ok 10 cm części i lekko wygnij.
5.Odstaw jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby ciastka urosły. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym białkiem.Tak samo postępuj z drugim kawałkiem ciasta. Ciastka piecz ok 20 minut w 180st. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Komentarze