Grzebyki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smakowite drożdżowe ciastka z marmoladą w kształcie ponacinanych podkówek :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej
    30 g drożdży
    100 g roztopionego masła
    1 szklanka mleka
    3 łyżki cukru
    2 żółtka
    1 jajko

    ponadto: 250g twardej marmolady ( u mnie różanej)
    jajko do posmarowania
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grzebyki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzebyki drożdżowe 1. Ciasto: zrób rozczyn: drożdże pokrusz, wymieszaj z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną letniego mleka. Odstaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczynu dodaj pozostałą mąkę, mleko, cukier, jajko i żółtka. Zagnieć elastyczne ciasto, stopniowo dodając roztopione masło. Ponownie odstaw w ciepłe miejce pod przykryciem do wyrośnięcia (na ok.60 minut).
  • Grzebyki drożdżowe 2. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieć i podziel na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na duży, cienki prostokąt, podsypując odrobiną mąki. Na jednym z brzegów cienko rozsmaruj marmoladę, zwiń podwójnie i odetnij od reszty rozwałkowanego ciasta.
  • grzebyki drożdżowe 3. Otrzymasz rulon, który nacinaj w tej samej odległości, ale nie do końca.
  • grzebyki drożdżowe 4. Następnie podziel go na ok 10 cm części i lekko wygnij.
  • grzebyki drożdżowe 5. Odstaw jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby ciastka urosły. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym białkiem.Tak samo postępuj z drugim kawałkiem ciasta. Ciastka piecz ok 20 minut w 180st. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować