Gruszkowy filet z sosem serowym

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gruszka i ser pleśniowy idealnie ze sobą współgrają, tak jak Żwirek i Muchomorek. Jak Hanka i kartony xD Nie ma zmiłuj, musi grać i już. Do tego gruszkowy filet z kurczaka i świetnie podkreślający smak sera, zielony pieprz. Czasami w język ostro kopnie, ale to jest właśnie fajne. Za to go uwielbiam. Jedno z tych dań, które smakują dobrze i na ciepło, i na zimno. Gorąco polecam
Arek Gie

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
    1 litr nektaru gruszkowego
    2 duże gruszki
    200 g niebieskiego sera lazur
    100 ml śmietanki 30%
    100 g roszponki
    2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
    1 mała czerwona cebula
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Gruszkowy filet z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszkowy filet z sosem serowym 1. Mięso oczyszczamy z błon, nakłuwamy i zalewamy nektarem gruszkowym. Marynujemy 24 godziny. Oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 40 minut w 180°C (czas pieczenia zależy od grubości filetów). Kroimy na kawałki.


    Gruszki kroimy wzdłuż na połowę, pieczemy 40 minut w 180°C. Studzimy, obieramy i kroimy na kawałki.


    Ser roztapiamy w śmietance.


    Cebulę kroimy w cienkie piórka.


    Na talerzach układamy roszponkę, cebulę, gruszki, filet i zielony pieprz. Podajemy z sosem serowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Ser pleśniowy Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować