Filet drobiowy z sosem ananasowym

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jeżeli potrzebujecie pomysłu na drugie danie, którym oczarujecie podniebienia degustatorów, to nie ma większego pewniaka, niż pierś z kurczaka w sosie ananasowym! Zapewniam, że każdy następny kęs nabiera się na widelec samoczynnie, bezwiednie, a po opróżnieniu talerza pozostaje miły niedosyt... Cóż potrawa jest bowiem lekka i nie obciąża niepotrzebnie naszego układy trawiennego! Oczywiście sama pierś w sosie ananasowym, na przyrządzenie której gorąco namawiam, a której szczegółowy sposób przyrządzenia zamieszczam poniżej, doskonale wypada w towarzystwie surówki z kapusty pekińskiej (odsyłam do kolejnego mojego przepisu na takową) i frytek belgijskich!
Smacznego!


  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    1 mała puszka ananasa
    1 garść rodzynków
    500 ml bulionu warzywnego
    3 łyżki sosu słodko-pikantnego
    2 łyżki mąki z tapioki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Filet drobiowy z sosem ananasowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet drobiowy z sosem ananasowym 1. Mięso oczyszczamy, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki.
    Na następny dzień smażymy je na rozgrzanym oleju.
    W tym samym czasie przygotowujemy sos. Do gorącego bulionu wrzucamy drobno pokrojonego ananasa i rodzynki. Wlewamy sos słodko-pikantny, podgrzewamy. Mąkę rozrabiamy z zimną wodą (około 100 ml), dodajemy do całości i zagęszczamy, cały czas mieszając, do momentu całkowitego połączenia.
    Mięso kroimy na kawałki, polewamy sosem.
    Całość podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować