Gruszki zapiekane z serem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwe w przygotowaniu, gruszki zapiekane z serem to szybki i smaczny pomysł zarówno na rodzinną kolację, jak i imprezę. Nie mają sobie równych!

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże, miękkie gruszki
    sok z połówki cytryny
    8 czerwonych winogron
    ok. 50 g sera pleśniowego (lazur, gorgonzola, camembert, brie, itd.)
    ok. 2 garści dodatków: pomidory suszone, kapary, oliwki
    2 łyżki nasion słonecznika/ pestek dyni
    sól, pieprz, oregano
    rukola do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki Ser

Gruszki zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krok 1 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gruszki myjemy, kroimy na pół. Wykrawamy gniazda nasienne i układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Krok 2 2. Umyte winogrona przekrawamy na pół, suszone pomidory i oliwki kroimy na mniejsze części. Rozkładamy je równomiernie po wszystkich gruszkach. Na wierzchu układamy ser pokrojony w plasterki, całość doprawiamy.
  • Gruszki zapiekane z serem 3. Gruszki wkładamy do piekarnika. Po około 20 minutach pieczenia posypujemy je nasionami słonecznika/ pestkami dyni i pieczemy jeszcze 10 minut (łączny czas pieczenia to 30 minut). Podajemy udekorowane rukolą na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować