Grissini z fetą i czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chrupiące paluszki grissini świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa. Będą świetne na sucho i z dipem. Idealne na Sylwestra i Karnawał!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka tortowa - 200g + do obsypywania stolnicy
    Cukier - 1 łyżeczka
    Sól - szczypta
    Drożdże świeże - 20g
    Letnia woda - 150ml
    Oliwa - 2 łyżki
    Ser feta - 100g
    Czarnuszka - 1 łyżeczka
    Chilli suszone płatki (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
    Jajko - 1 szt (do smarowania grissini)
    Tłuszcz do nasmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grissini Przekąski Paluszki

Grissini z fetą i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grissini 1 1. Z tej porcji wyszło mi 16 długich grissini.

    Do wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Potem mieszamy z resztą mąki, solą i oliwą, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

    Po tym czasie dodajemy pokruszoną fetę, czarnuszkę i chilli i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut.

    Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na ok 4mm, obficie posypując mąką. Kroimy w paski ok 1cm - 1,5cm, im grubsze tym grubsze będą grissini. Każdy pasek rolujemy (na dwóch końcach kładziemy dłonie - jedną przesuwamy do góry a drugą w dół).
  • grissini 2 2. Na nasmarowanej blaszce wykładamy paluszki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy jeszcze na 15 minut.

    Pieczemy w 190 stopniach w termoobiegu 15-17 minut, w zależności od grubości.

    Paluchy muszą wyschnąć (ja układałam je na drewnianej desce) i podsuszyć się - najlepiej całą noc. U mnie duża część została zjedzona od razu po wyjęciu z piekarnika, ale następnego dnia są zdecydowanie lepsze!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować