Grillowane żeberka z marynaty

4.57 (7 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Polecam pyszne chrupkie i soczyste żeberka z grilla.
Mięsko tak przyrządzone smakuje dużym i małym łasuchom.
Przepis nieskomplikowany, prosty w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Żeberka 1,5kg,

    Marynata;
    musztarda miodowa 3 łyżki,
    miód 2 łyżki,
    sok cytryny 1/2 ,
    ząbki czosnku 3,
    olej rzepakowy 5 łyżek,
    sos sojowy 2 łyżki,
    soli 1 łyżeczka,
    pieprz czarny mielony 2 łyżeczki,
Wystaw ocenę:

4.57 (7 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Grillowane żeberka z marynaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nie tłuste żeberka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić na kawałki.
    Składniki na marynatę wymieszaj dokładnie ze sobą.
    Żeberka przed położeniem na grilla przegotować w wodzie z dodatkiem jarzyn i odrobiną soli.
    Gotować około 30 minut.
    Następnie wyjąc, lekko wystudzić.
    Zalać marynatą i zostawić pod przykryciem na kilka godzin.
    Odsączyć z marynaty poukładać na tacce do grilla i ułożyć na rozgrzanym grillu ,polewając od czasu do czasu pozostałą marynatą.
    Grillować do miękkości mięsa.

    Podawać z pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.

Porady

Żeberka kup nie za tłuste, Tak przygotowane można piec również w piekarniku, Przygotowanie około 60 minut + czas marynowania + czas grillowania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować