Grillowane żeberka w miodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z mnóstwem aromatycznych przypraw, miodem i odrobina sosu pomidorowego. Idealne danie grillowe dla miłośników solidnego kawałka mięsa.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg „mięsnych” żeberek

    marynata:
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki sosu pomidorowego lub zmiksowanego i zredukowanego pelatti
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki miodu
    2 łyżki oleju
    sól, czarny pieprz, ostra papryka, oregano, tymianek, kmin rzymski, cukier, rozmaryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowane żeberka w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jedna kostką. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste.
    Przygotowujemy marynatę: sos pomidorowy, ocet winny, miód, olej i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy po łyżce każdej z przypraw. Żeberka pokrywamy marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy w lodówce na noc.
    Następnego dnia żeberka grillujemy na aluminiowej tacce na złoto.

    Porada: Jeśli nie chcemy zbyt długo czekać na grillowanie mięsa możemy je wcześniej podpiec w rękawie do pieczenia lub przykrytym naczyniu żaroodpornym razem z marynatą przez około 40 minut w 180 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować