Grillowane żeberka BBQ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Żeberka BBQ choć mają rodowód amerykański znakomicie przyjęły się na polskich grillach.
Ich lekko słodkawy, przydymiony smak świetnie komponuje się z lekką sałatką i zarumienionym na ruszcie pieczywem. Dzięki wcześniejszemu gotowaniu, wystarczy im 15 minut na grillu.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych (paski)
    sól, pieprz czarny ziarnisty, liścia laurowe, ziele angielskie
    na marynatę:
    szklanka pelatti lub domowego przecieru pomidorowego
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki whisky
    3 łyżki cukru
    3 łyżki oliwy
    łyżka soku z cytryny
    2 łyżki powideł lub kwaśnego dżemu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Grillowane żeberka bbq - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy na kawałki zawierające dwa żeberka.
    Mięso umieszczamy w garnku razem ze sporą łyżką soli, 6-8 liśćmi laurowymi, około 8-10 ziarnami czarnego pieprzu i taką samą ilością ziela angielskiego. Gotujemy na niedużym ogniu 60-70 minut. Odcedzamy.
    Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Obtaczamy podgotowane wcześniej mięso. Naczynie owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
    Rozpalamy grill i smarujemy ruszt niewielką ilością oliwy aby mięso się nie przypalało. Grillujemy po kilka minut z każdej strony do uzyskania odpowiadającego nam stopnia zarumienienia.
    Uwaga! marynata zawiera cukier i przy nieuwadze grillującego może się przypalić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować