Grillowane owoce z lodami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Deser z grilla? Czemu nie! Banany i melon świetnie sprawdzą się jako nietypowe danie z rusztu.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Banan - 4szt
    Melon - 2 nieduże (u mnie miodowe, ale może być dowolny)
    Sok z cytryny
    Cukier brązowy (u mnie kokosowy)
    Lody lub sorbet - 4 gałki
    Kokos do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Grillowane owoce z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowane owoce z lodami 1. Banany kroimy wzdłuż na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczyptą cukru. Melona obieramy i kroimy na plasterki grubości około 1,5cm.
    Najpierw na grillu układamy banany (skórką w dół), po 4 minutach dokładamy plasterki melona. Grilujemy melona koło 3 minuty na jednej stronie, obracamy i posypujemy szczyptą cukru. Drugą stronę też grillujemy około 3 minuty.

    Na talerzu układamy banana, melona, gałkę lodów i posypujemy kokosem.

    Do deseru użyłam sorbetu z marakują i pasował idealnie.

    Ze względu na pogodę używałam grilla elektrycznego. Jeśli będziecie używać tradycyjnego grilla czas może zmienić się, ze względu na wysokość nad żarem.

Porady

W wersji dla dorosłych, banany przed pieczeniem można skropić rumem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować