Deser z grilla? Czemu nie! Banany i melon świetnie sprawdzą się jako nietypowe danie z rusztu.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Banan - 4szt
Melon - 2 nieduże (u mnie miodowe, ale może być dowolny)
Sok z cytryny
Cukier brązowy (u mnie kokosowy)
Lody lub sorbet - 4 gałki
Kokos do posypania
Grillowane owoce z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany kroimy wzdłuż na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczyptą cukru. Melona obieramy i kroimy na plasterki grubości około 1,5cm.
Najpierw na grillu układamy banany (skórką w dół), po 4 minutach dokładamy plasterki melona. Grilujemy melona koło 3 minuty na jednej stronie, obracamy i posypujemy szczyptą cukru. Drugą stronę też grillujemy około 3 minuty.
Na talerzu układamy banana, melona, gałkę lodów i posypujemy kokosem.
Do deseru użyłam sorbetu z marakują i pasował idealnie.
Ze względu na pogodę używałam grilla elektrycznego. Jeśli będziecie używać tradycyjnego grilla czas może zmienić się, ze względu na wysokość nad żarem.
Porady
W wersji dla dorosłych, banany przed pieczeniem można skropić rumem.
Komentarze