Grillowana polędwica z purée z bobu i sałatką z jarmużu

0 (0 ocen)

Lato sprzyja grilowaniu! Zdecydowanie przyjemniej jest spędzić wieczór smażąc smakołyki na grillu, niż dusząc się w gorących oparach kuchennego gotowania. Do dzisiejszej propozycji na obiad/kolację wykorzystałam to co teraz mamy dostępne pod ręką czyli bób, jarmuż z ogródka i oczywiście ... grilla

Składniki:

  • (na 2 porcje)

    2 kawałki polędwicy wieprzowej
    pół kilo bobu
    2 łyżki śmietany 12%
    10 dużych liści jarmużu
    10 kulek mini mozzarelli
    1 duży pomidor
    4 rzodkiewki
    oliwa z oliwek
    suszony koperek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana polędwica z purée z bobu i sałatką z jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0enxro6 1. Zaczynamy od przygotowania bobu, bo tak naprawdę ugotowanie go zajmie nam najwięcej czasu:). Gotujemy bób w osolonej wodzie. Następnie obieramy go z łupinek i miksujemy na jednolitą masę za pomocą blendera. Doprawiamy pieprzem, dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy.

    Jarmuż targamy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Do niego dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz rzodkiewki. Na wierzch układamy kulki mini-mozzarelli. Wszystko polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soli, pieprzu i suszonego koperku.

    Polędwicę rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy pieprzem. Nie solimy - aby mięso nam nie stwardniało. Grillujemy na rozgrzanym grillu - po parę minut na każdą stronę. Mięso przekładamy na talerze i dopiero wtedy solimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować