Sałatka z bobu z pomidorkami w sosie winegret w towarzystwie pstrąga smakuje wyśmienicie.
40 min
Składniki:
• 2 filety z pstrąga
• sól, pieprz biały
• sok z 1/2 cytryny
• oliwa do smażenia
Sałatka z bobu
• 500 g bobu
• pomidorki koktajlowe
• natka pietruszki
• sól, pieprz do smaku
• sok z 1/2 cytryny
• 4 łyżki oliwy
Pstrąg z sałatką z bobu i pomidorków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Bób ugotować w osolonej wodzie - prez ok. 15 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą, obrać z łupinki.
• Pomidorki pokroić na połówki, natkę pietruszki posiekać.
• Wymieszać sok z cytryny z oliwą, najlepiej w małym słoiczku mocno potrząsając. Doprawić solą i pieprzem.
• Wymieszać z bobem, pomidorkami i natką.
• Filet z pstrąga umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Posypać solą i pieprzem.
• Usmażyć na oliwie na złoty kolor.
• Podawać pstrąga z sałatką z bobu.
Komentarze