Grillowana kukurydza z masłem, papryką i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj mam dla Was taką grillowaną kukurydzę. Do tej pory podawałam ugotowaną z wody z solą i masełkiem. Ale powiem Wam, że taka grillowana jest pyszna i pysznie pachnąca papryką, koperkiem i masełkiem. Można ją przygotować na obiad lub kolację, wystarczy dosłownie tylko pół godziny i gotowe. Koniecznie spróbujcie. Zapraszam :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy
    1 łyżeczka cukru
    gorąca woda
    sól do smaku
    papryka słodka mielona według uznania
    masło 82% według uznania
    koperek świeży dowolna ilość
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowana kukurydza z masłem, papryką i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę dokładnie obieramy i płuczemy, następnie zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut. Ważne żeby cała kukurydza była przykryta wodą.
  • 2. Ugotowaną kukurydzę wyjmujemy i osączamy z wody, układamy na foli aluminiowej, oprószamy papryką i na każdą nakładamy po kawałeczku masła. Zawijamy. Następnie grillujemy około 15-20 minut. Pod koniec grillowania kukurydzę można położyć na chwilę bez foli na ruszcie będzie bardziej zrumieniona.
  • 3. Koperek płuczemy, osuszamy i siekamy, na gorącą kukurydzę nakładamy jeszcze po porcji masła, oprószamy solą i posypujemy koperkiem. Podajemy od razu.
  • 4. Smacznego życzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować