Młode ziemniaki z masłem i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam takie młode ziemniaczki w mundurkach z dużą ilością koperku, pachnące czosnkiem… są tak smakowite, że można je zajadać same. U mnie dziś pogoda nie dopisała, miał być grill, albo ognisko, a przyszło mi wyjąć patelnie grillową i przygotować kiełbaskę w domu. Postanowiłam przygotować do kiełbasy z patelni grillowej, właśnie te młode ziemniaczki i sałatę z rzodkiewką, idealne letnie danie wyszło.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
    3 łyżki masła
    4 ząbki czosnku
    sól ziołowa do smaku
    pół łyżeczki słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki ostrej papryki
    pół pęczka koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Młode ziemniaki z masłem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaki. 1. Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, większe pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka. Zalać wodą, osolić, dałam 2 łyżeczki soli. Gotować od momentu zagotowania ok. 10 min. następnie odlać z wody.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz przyprawy, całość wymieszać i wrzucić ziemniaki, całość dokładnie jeszcze raz wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę.
    Wstawić do piekarnika na ok. 20 min. piec w temp. 200 C.
    Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem, podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Takie ziemniaki świetnie sprawdzą się do obiadu, lub jako dodatek na grilla.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Koper Masło Młode ziemniaki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować