Greckie briami po mojemu

0 (0 ocen)

Pyszne danie warzywne pochodzące z Grecji, a przy tym proste do przygotowania. Może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do dania głównego.Podstawą jest cukinia i kabaczek lub bakłażan.

Składniki:

  • cukinia zielona 0.5 sztuki
    kabaczek 0.5 sztuki
    pomidory małe 7 sztuk
    ziemniaki 3 sztuki
    marchewka większa 1 sztuka
    fasolka szparagowa żołta 10 dekagramów
    oliwa z oliwek 2 łyżki
    oregano suszone 1 łyżka
    czosnek 2 ząbki
    ser żółty lub ser feta 5 dekagramów
    listki świeżej bazylii 5 łyżek
    sól i pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Greckie briami po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lekko podgotowujemy umytą fasolkę szparagową.
  • 2. Resztę warzyw myjemy, osuszamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy.
  • 3. Cukinię i kabaczka kroimy w plasty ok. pół centymetra. Tak samo kroimy obrane ziemniaki. Natomiast obraną marchewkę kroimy na cieńsze plasterki.
  • 4. Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę.Kroimy na ćwiartki.
  • przed pieczeniem 5. W naczyniu żaroodpornym układamy wszystkie warzywa. Polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonym oregano.
  • 6. Pieczemy w piekarniku około 70 minut w 200 stopniach pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, odkrywamy naczynie, posypujemy posiekanymi ząbkami czosnku i startym żółtym serem lub serem feta - zapiekamy 5 minut bez przykrycia - do lekkiego zrumienienia.
  • 7. Podajemy briami posypane świeżą bazylią (dobrze smakuje również z natką zielonej pietruszki).

Porady

Zamiast kabaczka możemy użyć bakłażana.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Fasola Kabaczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować