Grawlax

5 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Grawlax to łosoś marynowany w soli, cukrze i koperku, jest przysmakiem skandynawskim.
Ja również od pierwszego razu tak go polubiłam, że przynajmniej raz w roku go marynuję, jest przepyszny, polecam :)

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Kawałek świeżego łososia ok 300-400g, z tzw. polędwicy
    1łyżka czubata grubej soli
    1łyżka czubata cukru
    spory pęczek świeżego koperku
    płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grawlax - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruby kawałek łososia ze skórą oczyszczoną z łusek dobrze obsuszyć w ręcznikach papierowych, natrzeć obficie pieprzem, solą, cukrem i koperkiem, włożyć do zamykanego naczynia szklanego i wstawić do lodówki na 5-7 dni.
    Przynajmniej 2 razy na dobę należy go przewrócić i lekko powygniatać.
    Przed podaniem zdjąć nadmiar kopru, serwować w formie cienkich plasterków lub użyć do zrobienia jakiejś innej potrawy, u mnie będzie tatar z grawlaxa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś marynowany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować