Grawlax to łosoś marynowany w soli, cukrze i koperku, jest przysmakiem skandynawskim.
Ja również od pierwszego razu tak go polubiłam, że przynajmniej raz w roku go marynuję, jest przepyszny, polecam :)
20 min
Dla 10 osób
Składniki:
Kawałek świeżego łososia ok 300-400g, z tzw. polędwicy
1łyżka czubata grubej soli
1łyżka czubata cukru
spory pęczek świeżego koperku
płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu
1.Gruby kawałek łososia ze skórą oczyszczoną z łusek dobrze obsuszyć w ręcznikach papierowych, natrzeć obficie pieprzem, solą, cukrem i koperkiem, włożyć do zamykanego naczynia szklanego i wstawić do lodówki na 5-7 dni.
Przynajmniej 2 razy na dobę należy go przewrócić i lekko powygniatać.
Przed podaniem zdjąć nadmiar kopru, serwować w formie cienkich plasterków lub użyć do zrobienia jakiejś innej potrawy, u mnie będzie tatar z grawlaxa.
Komentarze